28 prosinca 2004

Alkohološki Glasnik Online - broj 115

Stranice Alkohološkog Glasnika Online su obnovljene, postavljen je broj 115. Ovaj broj je postavljen ranije od distribucije tiskanog izdanja.
Pročitajte o novostima sa izborne skupštine HSKLA, novosti iz Klubova i drugim redovitim rubrikama...

18 prosinca 2004

Izborna skupština

Subota, 18.12.2004. Zagreb. Na izbornoj skupštini Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara koja je jedan od izdavača Alkohološkog Glasnika, predstavljen je rad na redizajnu Internet izdanja ovog časopisa koji je dovršen u mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti.

Alkohološki Glasnik online dosegao je 30000 učitavanja u mjesec dana, istakao je urednik Internet izdanja Mr. Sc. Davor Moravek. Istaknuto je kako KLA čine velike napore ne samo na planu rehabilitacije osoba sa problemom pijenja, već imaju i nemjerljivu ulogu u primarnoj prevenciji svih vrsta ovisnosti, tvrdi Moravek.

Na izbornoj skupštini izabrani su predsjednik, dopredsjednik, nadzorni i upravni odbor.U svom pozdravnom govoru Dr.Sc. Zoran Zoričić između ostalog istaknuo potrebu za daljnjim jačanjem edukacije iz područja alkohologije i putem Interneta.

U Butanu zabranjeno korištenje duhana

Himalajska kraljevina Butan postala je prva zemlja na svijetu koja je zabranila uporabu duhana u bilo kojem obliku i zabranila pušenje na svim javnim mjestima. Prekršitelji zabrane neće biti novčano kažnjeni, nego upozoreni, objavili su dužnosnici. "Nepušači će razgovarati s pušačima i odgovarati ih od te loše navike", rekao je ministar unutarnjih poslova Butana Sangay Thinley. Danas se u Butanu obilježava Dan neovisnosti, pa je butanski premijer iskoristio priliku i objavio zabranu uporabe duhana navodeći za to religijske, zdravstvene i gospodarske razloge. Butan nije proizvođač duhana i najveći dio dosad je uvozio iz Indije. Iscrpnije...

17 prosinca 2004

Alkohološki Glasnik Online - redizajn

Stranice Alkohološkog Glasnika su obnovljene.

U redizajnu su korištene tehnologije i alati koje su dobro poznate iz pripreme bloga - ovaj put za pripremu stručnog časopisa, sa tradicijom 112 mjesečnih brojeva do sada.

Što nam omogućava ovaj redizajn?

Alkohološki Glasnik online - redizajn 2004

- Redizajniran izgled
- Poboljšana interakcija
- Omogućeno komentiranje članaka
- Rubrike podržavaju RSS sindikaciju
- Mogućnost pretplate na teme
- Olakšano pretraživanje

12 prosinca 2004

Obavjest - 12.12.2004

Zadnjih dana zahuktala se prica o weblogu "Dnevnik Ane Junk".

Urednistvo moravek.net se ogradjuje od izjava na ovom blogu te napominje da je u uredjivackoj politici pravilo da se ne navode prava imena u zivotnim pricama.

Urednistvo tekst prilagodjava na nacin da su zbog zastite svih aktera price uklonjena puna imena i prezimena, te su stavljeni inicijali odnosno pseudonimi i na tome se insistira, jer bitan je sadrzaj i moguci edukativni ucinak na citatelje.

Moravek.net domena nikada nije niti nece podrzavati senzacionalisticki pristup problemu ovisnosti, vec ce nastojati dati prostor realnim pogledima na problem ovisnosti.

Urednistvo zali sto su tekstvovi autorice bloga Dnevnik Ane Junk na drugoj domeni, gdje ih je postala bez znanja ovog Urednistva a u malo razlicitoj formi od one koja je prosla recenziju ovdje, dovela do toga da je bilo nuzno privremeno staviti offline sve tekstove, dok se stvari ne rasciste.

Urednistvo moravek.net nije i ne zeli biti upleteno u osobne konflikte blogera, te toplo preporuca svim blogerima i forumasima na domeni moravek.net da se u iste ne upustaju.

08 prosinca 2004

Recenzija: dnevnik anne junk

Dnevnik Anne Junk možete čitati i na anajunk.blog.hr gdje je dan nakon što je prenesen izazvao kritike. I to iznad svakog očekivanja - objavljena je vijest na naslovnici i stavljen je na almost cool listu!

Život jedne zagrebačke prostitutke i narkomanke

Dobro večer, rekla sam niskom, ružnom tipu čije je pseće, naborano, prištavo, crveno lice obasjavala crvena, kurvinjski crvena svjetiljka. Odmjerio me i zaključio da sam ok. Mrzila sam ta odmjeravanja cura. Tom tipu koji joj je zbog krasta po tijelu ličio na gubavca izdiktirala je svoj standardni cijenik usluga: Sto maraka pola sata, stopedeset sat. Svaka extra želja sto kuna gore. Nema ljubljenja, nema analnog sexa, upotreba kondoma obavezna, pušim bez kondoma ali se plaća sto kuna jer ide pod extra. Svodnik kojeg naziva Vule stalno joj je organizirao mušterije. Dnevnik Ane Junk duboko je potresna ispovijed jedne dvadesetogodišnje zagrebačke prostitutke i narkomanke. Kroz čitav niz užasnih priča uvlačite se u pakao najmračnijih zagrebačkih ulica, svijet svodnika, narko-dilera, mafijaša, prostitutki, korumpiranih policajaca i bivših policajaca, onog najgoreg, deprimirane hrvatske mladeži. Primjerice, njeno iskustvo kada od nje dva policajca iznuđuju novce: zaprijetili su nam da će nas 'vući sa lancima zakačenim za auto po savskom nasipu ako im ne damo 5.000 kn'. Kasnije će slučaj bit prijavljen i objavljen u dnevnim novinama. Jednom joj je na nekoj zabavi nadrogiranoj pozlilo, skoro se ugušila zbog astme. Spasio ju je u posljednji tren sprej za astmatičare: i taman kad sam došla k sebi, poželila sam još koke.. drogirali smo se i ševili cijelu božju noć. Bila sam na koki, dopu, travi i hašišu, bila sam bludna, luda cura koja se smijala dok su je fotografirali u svim pozama.. nije mi bilo bitno više NIŠTA. I to me činilo sretnom. Užasne priče koje iznosi imaju i svoj cilj - upozoriti nas na probleme s kojima se suočavaju djevojke na marginama društva i pakao ulice koji ih može zdrobiti. Rijetke se izvuku.

05 prosinca 2004

San Patrignano - grad- komuna

Dobrodošli u San Patrignano!
Web stranice ove posebne i legendarne komune, koja je mali gradić koji pomaže ovisnicima i drugim osobama sa problemima. Ako vam talijanski ide teže, pogledajte stranice na engleskom.

Ovaj projekt je dokaz da komune na principima koje poznajemo od Daytop-a još opstaju, i vitalni su. I to kako vitalni!

Novost je da se govorka da ova komuna otvara vrata na Božić. Dakle, svatko tko bi bio pred vratima taj dan, mogao bi ući, i ostati od par dana do najduže 4 godine... bez plaćanja. Inaće, za ulaz morate proći brojne kolokvije, razgovore, pojedinci iz naših krajeva morali su imati dozvolu boravka za Italiju. Ali nakon nekoliko godina strogog režima prijema, svatko ima šansu.

Razmislite da li znate nekoga koga bi ovo zanimalo.

Više možete doznati u udruzi rodetelja ovisnika (adresa):

"SAN PATRIGNANO-UDRUGA RODITELJA"
Sedam Kaštela bb (barake PIS-a), Split
tel. 021/38 46 47
fax.021/38 46 47

04 prosinca 2004

Lista lijekova

Lijekovi koji su dopušteni u Hrvatskoj određuju se posebnim propisima, a popis lijekove koje odobrava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) može se naći ovdje:

Odluka o utvrđivanju liste lijekova (4.8.2004)

Ovaj popis se nadopunjuje, važeće nadopune:

NN 127 (10.9.2004)
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2288.htm

NN 142 (14.10.2004)
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2521.htm


Za pregledavanje liste lijekova može se poslužiti i ovom stranicom:
Pliva Zdravlje - HZZO lijekovi

03 prosinca 2004

Novi suradnici

Moja sada već poznata kolekcija dnevnika, dobila je novog suradnika, koji će nam pokazati malo drugačiji pogled. Čitajte i divite se - Anna Junk, samo naprijed!

opaska:
Ovaj blog može sadržavati adult language, te nije primjeren za svaku dob čitatelja...