08 srpnja 2005

MEDIJI I ZDRAVLJE

MEDIJI I ZDRAVLJE: GREŠKE U MEDIJIMA I ZDRAVSTVU

Motovun, 7. – 10. srpnja 2005.
10. srpnja 2005, nedjelja
11.45 Davor Moravek Droga i Mediji


Errare humanum est


Plemenita i nadasve humana djelatnost da se drugome očuva, vrati ili popravi zdravlje ponekad je neizbježno skopčana s rizikom suprotnog učinka - gubitkom života i pogoršanjem zdravlja.
Greške u liječenju su osmi uzrok smrti u Americi te analize pokazuju da je 1999. godine u Americi umrlo između 44.000 i 96.000 bolesnika u bolnicama kao posljedica neke greške. O veličini tog broja govori podatak da je te iste godine u prometnim i drugim nezgodama u Americi poginulo 43.000 ljudi, a da je od raka dojke umrlo 42.000 ljudi, a od AIDS-a 17.000 ljudi.
Greške u medicini zaista su relativno česte. Od onih bolesnika koji ulaze u bolnice, prema nekim američkim statistikama od 2,9% do 3,7% na kraju imaju i posljedice medicinskog tretmana. Od tih grešaka koje su nastale u toku liječenja čak 58% se smatra preventabilnim.
U današnje vrijeme o greškama u medicini saznajemo na tri osnovna načina: na temelju pritužbi bolesnika (subjektivni osjećaj nezadovoljstva), na temelju dokumentiranog oštećenja zdravlja (objektivna činjenica oštećenja zdravlja — invalidnosti ili smrti uslijed liječenja), na temelju stručne procjene (svijest o grešci).
Hrvatska javnost je u posljednje vrijeme, gotovo svakodnevno, obaviještena o greškama u zdravstvu. Mediji izvještavaju o greškama najčešće putem pritužbi bolesnika.

1 komentar:

Anonimno kaže...

1) Nakon skorasnje by-pass operacije zainteresovao sam se za problem gresaka u medicini u najsirem smislu. I tako dospeh ovde.

2) Cudi me da sam prvi koji ostavlja komentar.

3) Posebno me zanima kako ces ovo moderirati pa ako ti nije tesko posalji mi emil.
w381@yahoo.ca
dobrosav, privremeno u Torontu,
inace Beograd